Sz*r minden!

... és ugye, hogy mégis lehet szeretni? magyar foci, hivatásos szurkolóknak és wannabe sportjogászoknak.

hivatásos szurkolók például:

star.png

Friss topikok

Újpesti nagytakarítás

2012.12.16. 16:46 Marcelinho

Újpesten minden bizonnyal rájöttek, hogy vannak páran a csapatban, akik fizetésükért cserébe legfeljebb a Morrisons 2-ben megrendezett koktélivó versenyen tudnak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, a pályán biztosan nem. Így aztán 6 játékosuknak a télapó idén prémium helyett a felmondólevelet kézbesítette - többek között a közönség által felettébb kedvelt Rajczi Péternek is – másik három játékost pedig átadólistára tette a klub.

A futballisták döbbenten olvasták munkaviszonyuk megszüntetéséről szóló értesítőjüket, hiszen elmondásuk szerint egy-két héttel korábban a belga irányítás álló vezetőség még elégedett volt a hozzáállásukkal. A felmondólevél indoklását pedig egyenesen jogellenesnek ítélik meg és a szövegezés úgy kicsapta náluk a biztosítékot, hogy fontolgatják a bírósághoz fordulás lehetőségét.

Nézzük hát meg, mi is áll a gonosz belgák által fogalmazott felmondólevelek indoklásában:

"A hivatásos labdarúgó munkavállaló képessége (így különösen játéktudása, játékstílusa, hozzáállása, illetve teljesítménye) nem éri el a munkáltató első csapatába kerüléshez szükséges szintet, ami miatt nem tudott a munkáltató első csapatának tagjaként tétmérkőzésen pályára lépni a 2012/13-as bajnoki idény őszi szezonjában. A munkáltató megítélése szerint a munkavállaló képessége a jövőben nem teszi lehetővé az első csapatba kerülését. Mindezek miatt a továbbiakban nincs szükség a munkavállaló munkájára."

A kifogásolt indoklás szerint tehát a játékos ilyen-olyan okokból, de nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, hogy érdemes legyen pályára léptetni. Vizsgáljuk meg, hogy a felbőszült focista fiúk milyen statisztikákkal fogják majd alátámasztani igazukat a bíróság előtt. Az alábbiakban meccsszám/gól/gólpassz bontásban láthatjuk a menesztettek NB1-es teljesítményét, napjainktól a 2009/2010-es szezonig visszamenőleg.

12/13 11/12 10/11 09/10
Rajczi Péter (31, támadó) 0 21/8/0 21/8/1 23/8/3
Takács Zoltán (29, védő) 0 12/1/2 28/1/1 16/1/0
Szabó Bence (22, támadó) 0 9/1/0 0 0
Tajthy Tamás (21, középpályás) 0 13/0/0 21/1/1 -
Popovics Bertold (21, középpályás) 0 1/0/0 0 0
Üveges Szabolcs (21, középpályás) 0 5/0/0 - -

 

A számok alapján mindenki eldöntheti, hogy klubtulajdonosként hajlandó lenne-e kifizetni havonta ki tudja hány százezer forintot azért, hogy a sporttársaknak legyen miből fizetniük a csajozós BMW benzinköltségét. Én a magam részéről már a 2011/2012-es szezonban szolgáltatott 10 db gól és 2 db gólpassz után elzavartam volna mindenkit, de a játékosok szerencséjére nekem nincs futball-vállalkozásom.

Bírósághoz persze lehet menni, bár ha a fenti jómadarak ügyvédje lennék én nem tanácsolnám, hogy kifizessék a drága illetéket azért, hogy utána jól leégessék magukat. A hivatásos sportoló munkaszerződése ugyanis felmondás szempontjából pontosan ugyanúgy működik, mint egy asztalosé, könyvelőé, fagylaltárusé. Ha nem tudja elvégezni a rábízott feladatot, akkor a főnökének szíve joga kipenderíteni a munka törvénykönyvében foglaltak szerint:


65.§ (1) A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti.

(...)

66. § (1) A munkáltató felmondását köteles megindokolni.

(2) A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Bizony kedves játékosok, rossz hírem van, a munkáltató igenis leírhatja a felmondólevélben, ha a munkavállalót rossz focistának tartja. Ez az indoklás még akkor is megállja a helyét, ha valaki sok évvel ezelőtt még a válogatottban és megfordult (Rajczi 11-szer, Takács 1-szer) és akkor is ha valaki 6 évvel ezelőtt gólkirály volt (Rajczi, 2005/2006-os szezon, 24/23/6). Sajnos a modern labdarúgó vállalkozás már úgy működik, mint bármelyik cég. Ha valaki hétfőn nagyon ügyes, de kedden elront mindent, lehet szerdán az utcán találja magát. Nem biztos, hogy ez még tudatosult a magyar játékosokban, de hátha a pereskedés során majd észreveszik az összefüggéseket.

1 komment

Címkék: felmondás Takács Zoltán Újpest FC Rajczi Péter Szabó Bence Popovics Bertold Üveges Szabolcs Tajthy Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://szrminden.blog.hu/api/trackback/id/tr54968222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*rockstar* 2013.01.29. 14:02:30

Érdekes kérdés ez. A lényeggel egyetértek:
"Sajnos a modern labdarúgó vállalkozás már úgy működik, mint bármelyik cég. Ha valaki hétfőn nagyon ügyes, de kedden elront mindent, lehet szerdán az utcán találja magát."
süti beállítások módosítása