Sz*r minden!

... és ugye, hogy mégis lehet szeretni? magyar foci, hivatásos szurkolóknak és wannabe sportjogászoknak.

hivatásos szurkolók például:

star.png

Friss topikok

"Ez a meccs a mi szégyenünk..."

2013.01.17. 00:40 Marcelinho

„Ez a meccs a mi szégyenünk. Felvételek alapján beazonosíthatók az elkövetők, megpróbáljuk polgári peres eljárással behajtani a kárt" – mondta Csányi Sándor a Magyar Labdarúgás Fórumán a Magyarország-Izrael mérkőzésre utalva.

Azzal, hogy a jelen blog egyetért a fenti nyilatkozat első mondatával, azt hiszem senkit nem fogok meglepni, tekintettel korábbi bejegyzésemre, mellyel sikerült magam ellen fordítanom egy csapat hungaristát és minden bizonnyal örökre elveszítenem cirka háromszáz olvasót. Ugyanakkor örülök, hogy az MLSZ is azon a véleményen van, mely szerint helyénvaló a FIFA büntetése. A polgári peres eljárás útján történő kárbehajtás gondolata ugyanakkor első hallásra meglehetősen utópisztikusnak tűnik. Próbáljuk meg modellezni, hogyan mehetne végbe egy ilyen akció.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki kívülről fújja Polgári törvénykönyv 339. § (1) bekezdését, mely szerint, aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Tudjuk azt is, hogy a polgári jogi kártérítési felelősségnek négy alapvető feltétele van: jogellenesség, felróhatóság, kár, valamint okozati összefüggés a kár és a felróható tevékenység között.

A jogellenességgel kapcsolatban elmondható, hogy a magyar nézők egy csoportja által bemutatott viselkedés kimeríti a FIFA és az MLSZ szabályzataiban foglalt diszkriminációra vonatkozó tilalmakat. A felróhatóságról is elmondható ez, hiszen a „mocskos zsidók" skandálása és az izraeli himnusz alatti füttykoncert, fenékmutogatás és hátat fordítás semmiképpen nem tekinthető az adott helyzetben elvárható magatartásnak. Ráadásul tekintettel arra, hogy a törvény vélelmezi a károkozó magatartás jogellenességét, a jogellenességet a károsultnak az eljárás során nem kell bizonyítania. A fütyörésző szurkolóknak kell bizonyítaniuk, hogy a károkozás nem minősül jogellenesnek.

A kár egyrészt a 40 ezer svájci frankos pénzbüntetés, másrészt a kieső jegy- és TV közvetítés bevétel, hogy a már megtett előkészületi intézkedések költségeiről ne is beszéljünk (Csányi Sándor szerint összesen 200 millió forint kár keletkezett). Az okozati összefüggés megléte szintén nehezen vitatható.

Indulhat hát a pereskedés, minden adott ahhoz, hogy az MLSZ elkapja a grabancát a gonosz szurkolóknak. A modern stadion korszerű kamerái nagyfelbontású képeket készítettek a hátsójukat a pálya felé mutogató, Lonsdale-pulcsis srácokról, a beléptető rendszer retinavizsgálója pedig egy másodperc alatt lehívja az adatbázisból az antiszemita drukker nevét, lakcímét és telefonszámát.

Az ún. teljes kártérítés elve alapján a kártérítés mértéke a kár nagyságához igazodik, így minden skinheadtől követelhető a ténylegesen felmerült kár (damnum emergens) és az elmaradt haszon (lucrum cessans) is. A nyilvánvalóan gazdag drukker vagyonából remekül lehet majd fedezni mindezt. A bírónak is gyerekjáték lesz megállapítania, hogy az okozott kárból egy renitens drukkerre mekkora összeg esik. Ebben egyébként segítségére lehet az alábbi Ptk. szakasz (2) bekezdése:

344. § (1) Ha többen közösen okoznak kárt, felelősségük a károsulttal szemben egyetemleges, egymással szemben pedig magatartásuk felróhatósága arányában oszlik meg.

(2) A kár a károkozók között egyenlő arányban oszlik meg, ha magatartásuk felróhatóságának arányát nem lehet megállapítani.

Tanácsos tehát minél több személyt perbe vonni és megosztani azt a pár tízezer svájci frankot, ha mindenki bead egy százast az szépen fedezni is fogja a nem várt kiadásokat.

Ugyanakkor van itt még egy apróság, amivel az MLSZ-nek mindenképpen számolnia kell. A kártérítés sikerességéhez ugyanis a károsultnak bizonyítania kell a már említetteken kívül azt is, hogy eleget tett kárelhárítási kötelezettségének. Ezt pedig előre láthatólag kevés bíró fogja örömmel jóváhagyni. A FIFA szankciójának indoklása éppen azon alapszik, hogy az MLSZ nem tett maradéktalanul eleget a szabályzatokban foglalt kötelezettségeinek, nem emelte ki a nézők közül a problémás elemeket. A helyi műsorközlő nyugalomra intő és sportszerű szurkolásra felhívó szavai nagyjából annyira voltak hatékonyak, mint egyedül üvöltözni a villamoson egy csapat óvodás gyereknek azért, hogy ne hangoskodjanak. Igen nehéz lesz bizonyítani, hogy a biztonsági őrök körültekintően jártak el, amikor beengedték a stadionba a Nagy Magyarország és Árpád-sávos zászlókat lóbáló szurkolókat, még akkor is, ha ezek a jelképek nem tiltottak – a jelenlegi hangulatban ez senkit sem fog meghatni. Azt pedig végképp nem fogja díjazni egyik bíróság sem, hogy a biztonsági őrök karba tett kézzel hallgatták az Auschwitz, Buchenwald, Mussolini rigmusokat.

Mindent egybevetve, én nem áldoznék illetéket, ügyvédi költséget és drága írószert arra, hogy a szurkolókkal próbáljam megfizettetni a szankció által ütött költségvetési rést. Amíg nem tudunk megfelelő körülményeket biztosítani ahhoz, hogy a sportrendezvény kulturált körülmények között kerüljön megrendezésre – miközben a problémás elemeket kiszűrni képes, sok-sok pénzbe került stadion beléptető rendszerek parkolnak raktárépületekben évek óta – addig kár a jogaink után futkorászni. Jelenleg ennyik vagyunk, ilyen közeg ez, ne lepődjünk meg, ha ennek megfelelően bánnak velünk.

4 komment

Címkék: rasszizmus szabályzat csányi sándor fegyelmi Izrael MLSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://szrminden.blog.hu/api/trackback/id/tr115022843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Viccember a Sándor Palotából 2013.01.17. 01:09:36

"a kieső jegy- és TV közvetítés bevétel"
A TV közvetítés bevétele miért esne ki, csak a szurkolókat tiltották ki a stadionból, a média munkásokat nem.
Ha nem lenne megkötve a szerződés az egész sorozatra, hanem meccsenként kötnék azt paradox módon akár még fel is értékelődhetne e meccs közvetítési joga ennek az apró malőrnek köszönhetően.
Sokkal nagyobb az "ingyenreklám" előzetesen és garantáltan a TV közvetítést nézi mindenki.
Alapból ugrik a nézőszám 40 ezer stadionlátogatóval.

Marcelinho 2013.01.17. 08:13:38

@Dr. Viccember a Sándor Palotából:

vannak médiastatisztikák arról, hogy egy zárkapus meccset kb. fele annyian néznek végig, mint egy olyat, amin szurkolnak a nézők. egyszerűen unalmasabb lesz a játék, a kevésbé fanatikus pedig elkapcsol a barátok köztre.

Dr. Viccember a Sándor Palotából 2013.01.17. 08:47:38

@Marcelinho: ha igaz ez a statisztika, a meccs közvetítési jogát már rég eladták csomagban, tehát emiatt bevétel most nem esik ki az MLSZ-nél.
Ez esetben, akik megvették azok szopnak.
Legfeljebb legközelebb ugyanez a vevő nem szerződik az MLSZ-szel vagy csak keményebb feltételekkel, ilyen esetekre felkészülve és a szerződésben kitérve.
Max. ez lehet egy jövőbeni kár.

2013.01.17. 11:17:00

@Dr. Viccember a Sándor Palotából: Itt a megoldás, 40000 médiamunkást kell felvenni 1 napos szerződéssel.
süti beállítások módosítása