Sz*r minden!

... és ugye, hogy mégis lehet szeretni? magyar foci, hivatásos szurkolóknak és wannabe sportjogászoknak.

hivatásos szurkolók például:

star.png

Friss topikok

Legszívesebben én sem mondanék semmit, de azért mégis...

2013.01.10. 09:00 Marcelinho

…különösen azért, mert 2012. augusztus 15-én ott ültem a Népstadion (elnézést, a forradalmi átnevezések viharában teljesen összezavarodtam, szóval Puskás Ferenc Stadion) lelátóján és szörnyülködtem. Nem a játékon, mert azzal semmi bajom nem volt. Több ezer meccset láttam már életemben és pontosan tudom, hogy mire számíthatok egy barátságos találkozón két olyan csapattól, akiknek a játékosai másnap felülnek a repülőgépre fotómodell barátnőjükkel és két hét szabadságra mennek a Virgin-szigetekre. Bejött a borítékolható 1-1, szürke játékkal.

A fenti előítéleteim ellenére mégis ott voltam. Olyasmi érzés ez, mint amikor többször visszamész ugyanabba a galériába megnézni egy festményt, mert tetszik. Az ember ilyen furcsa szerzet, eredendően perverz, az én perverzióm pedig a foci és a magyar válogatott.

Perverzió és perverzió között ugyanakkor komoly különbségek vannak, és az a bizonyos 2012. augusztus 15. napján lejátszott Magyarország-Izrael meccs is megmutatta, hogy a magyar szurkolók – és sajnos helyesebb, ha általánosságban fogalmazok: a magyar emberek – perverziói összemosódnak az identitástudatukkal és a hazafiságukkal.

Amikor meghallottam Carpathian Brigade elnevezésű ultracsoportot, akik füttyoncerttel és mocskoszsidózással köszöntötték a pályára lépő izraeli labdarúgókat, nem voltam igazán meglepve. Aki járt már magyar bajnokin az tudja, hogy az ilyesmi mindennapos és akár Árpád vezér közvetlen leszármazottjáról is képes bármelyik szurkoló másodpercek alatt kideríteni, hogy valójában cigány, elég hozzá annyi, hogy az ellenfél mezét viselje. Válogatott mérközéseken sincs ez másképp – miért lenne, ha a otthon megengedik a gyereknek, hogy csúnyán beszéljen, akkor matekórán már nehezebb lesz neki beadni, hogy nem kellene vén görög seggfejnek nevezni Thalészt – így Magyarországon olyan félelmetes csapatok ellen is simán megy a himnusz alatti fütyülés, mint Málta vagy Liechtenstein.

Izrael azonban más. Lehet röhögni azon, hogy a skótok fukarok, az olaszok macskát esznek, a franciák ezzel szemben csigát, lehet Aladdinnak nevezni a törököket és röhögni az írek vörös haján. De nem lehet zsidózni és „Palesztína, Palesztína” rigmusokat kiabálni egy olyan nemzet válogatottjának, akiket pár évvel ezelőtt egész egyszerűen ki akartak irtani. Nem lehet, és ha valaki nem érti, hogy miért nem, azt csak sajnálni tudom. Így aztán csak sajnálni tudom azokat a családapákat is, akik ott ütlek körülöttem a kisfiukkal és csak mosolyogtak, nevetgéltek az ultrák akcióján, néhányan még azt is megjegyezték, hogy nagyon helyes, hogy jól elküldjük ezeket a mocskos zsidókat a fenébe.

Ez után a meccs után van mindenki rettentően megdöbbenve azon, hogy a FIFA büntetésként zárt kapus meccsé nyilvánította a Románia elleni sorsdöntő VB selejtezőnket. Egyöntetű vélemény a sajtóban, hogy a büntetés túl szigorú. Labdarúgásunk főintendánsa, Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor pedig lezárta az ügyet annyival, hogy jobbnak látja, ha nem mondja el, hogy mit gondol az ominózus döntésről.

Pedig erre a kérdésre egészen egyszerű a válasz. Egy hatalmas nem. Ha egy miniszterelnök ezzel nincs tisztában, akkor az lemondási ok. Ilyen egyszerű kérdés a rasszizmus.

A teljes tisztánlátás kedvéért pedig lássuk mi alapján szankcionált a FIFA. A szövetség honlapján megtalálható a hatályos Fegyelmi szabályzat (Disciplinary Code), melynek 58. fejezete szól a diszkriminációval kapcsolatos büntetésekről.

1. a) Anyone who offends the dignity of a person or group of persons through contemptuous, discriminatory or denigratory words or actions concerning race, colour, language, religion or origin shall be suspended for at least five matches. Furthermore, a stadium ban and a fi ne of at least CHF 20,000 shall be imposed. If the perpetrator is an offi cial, the fi ne shall be at least CHF 30,000.

(...)

2. a) Where supporters of a team breach par. 1 a) at a match, a fine of at least CHF 30,000 shall be imposed on the association or club concerned regardless of the question of culpable conduct or culpable oversight.

b) Serious offences may be punished with additional sanctions, in particular an order to play a match behind closed doors, the forfeit of a match, a points deduction or disqualification from the competition.

Azaz láthatjuk, hogy a FIFA a 2. b) pontot alkalmazta, az alapján a Magyarország-Izrael mérkőzéseken tapasztaltakat "súlyos" esetnek minősítette, ez alapozta meg a pénzbüntetésen felüli további szankciót, a zárt kapus mérkőzésre kötelezést. 

A két pont között nyilvánvalóan teljes mérlegelési joga van a FIFA-nak, ami jogbizonytalanságot eredményezhet. Nem ártana pontosabban definiálni mi a súlyos szabálysértés és az alapeset közötti különbség. Az enyhítésért való fellebbezés ebben az esetben jogalapot nyerhet, hiszen ha a rasszista bekiabálásokat meg lehet úszni sima pénzbüntetéssel is, akkor egy próbát megér. Végül is rasszizmus zéró tolerancia ide vagy oda, különbség van aközött, ha csak pár lézengő skinhead szidalmazza a játékosokat, mintha egy teljes stadion ugrana nekik - legalábbis feltélezem, hogy valami ilyesmi lehet az indoka a 2. a) és 2. b) pontok közötti differenciálásnak.

Az enyhítésre ugyanakkor a jelenlegi hangulatban nem sok esélyt látni. És nem is biztos, hogy megérdemeljük.

A legjobb megoldás persze az lenne, ha végre ténylegesen kikényszeríthetővé válna a szabályzat 3. ponja:

3. Spectators who breach par. 1. a) of this article, shall receive a stadium ban of at least two years.

13 komment

Címkék: rasszizmus szabályzat fegyelmi Izrael FIFA

A bejegyzés trackback címe:

https://szrminden.blog.hu/api/trackback/id/tr335009533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2013.01.10. 10:28:58

Kedves Marcelinho!
Felhívnám a figyelmedet egy elég vaskos tárgyi tévedésre, miszerint a Carpathian Brigade nevű ultracsoport zsidózott. Nem, nem a CB zsidózott. Persze ezt nehéz egy olyan embernek megmagyarázni, aki már több ezer meccset látott.
Azt mondod, hogy lehet röhögni az olaszokon, a skótokon, franciákon, de az izraelieken még véletlenül sem. Tudod a "Palesztina-Palesztina" pontosan azért szól mindenhol szerte a világon, mert az a nép, "akiket pár évvel ezelőtt egész egyszerűen ki akartak írtani." most egész egyszerűen ki akar irtani egy másikat. Mindezt büntetlenül, teljesen magától értetődően. Ezért a fütty, a hátat fordítás, és a palesztinázás. Vélemény és kritika. A napokban ezerszer elsütött frázist pedig inkább el se kezd, miszerint politika nem való a lelátóra...aki több ezer meccset látott, az tudhatná, hogy amióta világ a világ, azóta a lelátó egyfajta szócsőként is működik. Véleményt formál, és ennek hangot ad. Tetszik, nem tetszik, ez van. Végezetül pedig annyit csak, hogy jobb lett volna, ha valóban nem mondasz semmit.

Vasárnapi húsleves (törölt) 2013.01.10. 11:28:31

Én nem voltam kint a meccsen, de a zsidózás és a fütty a felső sorokból szólt, a CB csoportja pedig az első sorokban tanyázik, ergo nem kell rájuk fogni. Olyanok mocskolódtak, akik kb. Izrael miatt mentek ki, és máskor általában nem járnak válogatott meccsre, csak most meglovagolták a politika miatt a dolgot.

arizmendi 2013.01.10. 13:47:14

de azért nem tűnt úgy, hogy a CB különösebben kiakadt volna a zsidózókra, legalább is nem láttam, hogy felmentetek volna megtudakolni, hogy mi a faxnak mocskos zsidóznak, még a végén a fifa zárt kapussá teszi az ilyen-olyan románok elleni meccset...
XII. ho-nak: és most ebből tanultok, vagy továbbra is politizálni fogtok a lelátón? persze Ti szigorúan nem zsidózva, mert azok valaki, ismeretlen mások a hátatok mögött állva...
apropó, fizettek kártérítést a mlsz-nek? olyan 200 millát buknak, mert nem figyeltetek oda, ki mit csinál (zsidózik) mögöttetek? hogy vagytok Ti szervezve? bárki odamegy mögétek, és elintéz egy zárt kapus büntit?

Vasárnapi húsleves (törölt) 2013.01.10. 15:29:18

arizmendi: vétkesek közt cinkos, aki néma? Nem! Nehogy már az ultracsoport legyen a rendfenntartó erő. Ha bárki ott szólni "mert" volna, rögtön balliberális, hazaáruló zsidónak lett volna kikiáltva, hogy miért zavar téged, hogy mi mit csinálunk. Himnusz alatt mindenki vigyázzban áll, nem moderál. Én Fradi-meccsekre járok, ott se szól nagyon senki senkinek, hogy ezt vagy azt nem kéne, mert soha nem is volt ebből utólagos büntetés, pláne fél évvel később, pláne precedens nélkül, pláne logikátlanul, barátságos meccs miatt selejtezőre.

arizmendi 2013.01.10. 15:52:17

hát most van... úgy látszik, új világrend van. tanultok belőle vajon?

XII.Hadosztály 2013.01.10. 16:26:14

arizmendi, kérlek áruld már el, hogy miért a CB dolga a nézőtéri rend biztosítása? Nem ezért van tömve a T szektor Tóth Csaba baretsapkás embereivel, hogy ezt ellássák? Tehát megkérdezem, milyen alapon akarsz velünk kártérítést fizettetni? Egyébként ott voltál a meccsen? Jártál már meccsen? Rászoltál valaha valakire?
Várom a válaszaidat.

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2013.01.10. 23:18:13

"Aladinnak nevezni a törököket"

Aladdin (így írják) arab mesehős, nem török.

írtani - ez most íratni vagy irtani akar lenni? Mert olyan, hogy írtani, konkrétan nincs a magyarban.

"Ez után a meccs utána van mindenki rettentően megdöbbenve"
Ez mit akart jelenteni? Mert jelen állapotában értelmetlen.

@XII.Hadosztály:
Kamu.
Utáljátok a zsidókat zsigerből, és próbáltok mindenféle mondvacsinált indokot találni. Ez a Palesztinára hivatkozás az egyik legnevetségesebb közülük.

Én jártam meccsre. Régen.
Amióta a hozzátok hasonló, balhézni és nem szórakozni járó, mások szórakozását tönkretevő barmok (röviden "ultrák") átvették a terepet, azóta nem járok.

@Vasárnapi húsleves:
Na, hát ez a baj, hogy nem volt belőle soha büntetés.
Akkor (talán) tanultatok volna belőle időben.

Marcelinho 2013.01.11. 00:10:53

@Budapesti Szeretkezési Vállalat: Köszi a lektorálást, az elütéseket javítottam. Az Aladdin (melynek helyesírását a word automatikusan javítja helytelenre) poént a magyar-török meccsen sütötte el egy szurkoló, így megtörtént eseten és nem az én műveletlenségemen alapszik. Sajnálattal tapasztaltam, hogy neked blogbejegyzésed még nem született, pedig szerettem volna látni egy precíz, elütésmentes írást. De ellenőrnek kiváló vagy, ez kétségtelen.

XII.Hadosztály 2013.01.11. 15:05:31

BSZV - mint írod, már nem jársz meccsre. Ennek ellenére kétségbevonod a szavahihetőségemet, és lekamuzol, úgy hogy adott meccsen ezek szerint ott sem voltál, engem pedig jó eséllyel nem ismersz. Na drága cimbora, ez az ami nevetséges, és oly jellemző rátok, békeharcosokra. ;)

arizmendi 2013.01.11. 15:18:04

XII ho-nak: ha tehát szerinted Ti nem tudtok semmit tenni, hogy a szektorotokban mi történik, még kész szerencse, hogy nem valami baloldali, vagy zsidóbarát rigmus harsant fel. Te is így gondolod, ebben egyetértünk? járok elégszer meccsen, de olyat még nem hallottam, hogy a felőletek/szigorúan mögületek bárki a kommunizmust, vagy éppen a zsidókat istenítette volna... nyilván a lesz még a 120 ezer km2 nagyságú Erdély a 93 ezer km2 méretű Magyarországé rigmust sem Ti éneklitek, hanem valaki a hátatok mögül.
Kérdésedre válaszolva még külföldre is járok meccsre, de nem vagyok Ultra csoport vezető. Csak azt szeretném, hogy ha a CB Ultra csoport vezetői kijelentenék, hogy látszólagos szervezett kereteik ellenére sem tudják garantálni a szektorukból áradó sportszerű szurkolást, vállalnák ennek a felelősségét és rövid úton lemondanának. Szurkolói csoportjuk a vezetésükkel megbukott...

arizmendi 2013.01.11. 15:30:50

okoskodás helyett miért nem lehet felvállalni, hogy igen, ezek vagyunk mi, ezt tettük, vállaljuk a következményeket? e helyett ez a hülyeség, hogy mögülünk, meg TCs mér nem tart rendet?
következmények nélküli ország, következmények nélküli szurkolótábora voltatok eddig, de most a rátok léptek...

XII.Hadosztály 2013.01.11. 18:53:43

Tegyük akkor rendbe a dolgokat. Kettőnk közül aki itt okoskodik az szerintem nem én vagyok. Érdekes módon a személyeskedés nem jelent nálad problémát, ezt azért némileg furcsállom egy ilyen meglibbentett filozófia mentén. :) De sebaj, lépjünk tovább.
Hogy mit reagálnánk a kommunizmust, vagy zsidókat éltető rigmusokra, szerintem térjünk vissza rá akkor, ha aktualitása lesz. Amíg ez nem történik meg, csak fantazmagória. A "lesz még Erdély Magyarország" némi sarkítással emberemlékezet óta ott van a válogatott meccseken, eszembe sem jutna kisajátítani. Viszont azt tisztázhatjuk, hogy az égvilágon semmi gondunk nincs vele. Nem kell vele azonosulnod. Valamilyen szinten ez a tábor nézetét is közvetíti, elvi mondanivalóval. Értem én, hogy ez zavar téged, de senki nem kötelezett rá, hogy énekeld, vagy hogy velünk egy szektorban szurkolj. A szektorban történő rend biztosításával kapcsolatban pedig csak ismételni tudom magam: nem a mi a feladatunk, nem is volt és nem is lesz. Ahogy abba sincs beleszólásunk, hogy a nemhogy szurkolni, de még csak tapsolni sem akaró díszpintyek ne abba a szektorba váltsanak jegyet, ahonnan elméletileg a leghangosabban kellene hogy szóljon a szurkolás. A csoporton kívüli szurkolókért nem tudunk és nem is akarunk felelősséget vállalni, erre megvan a megfelelő jogosítvánnyal és felhatalmázassal működő szervezet - de ha gondolod, ragozhatod tovább. Szerinted következmények nélküli ország. Szerintem meg egy elkorcsosult világ, ahol a világ legnagyobb apartheid rendszerét működtető ország talpnyalói felháborodnak a hátatfordításon. És még mielőtt...nem azonosulok azzal, hogy ha valaki mocskos zsidózik, primitív cselekedetnek tartom, és igen, ezért vállalja a felelősséget. Ő. Csak Ő. Végül egy megjegyzés a "rátok léptek" mondatodra. Nem arizmendi, nem csak ránk, hanem rád is léptek. Ha ezt nem érzed, na az az igazán szomorú...

arizmendi 2013.01.14. 13:21:37

A meg"lib"bent filozófia rám nem vonatkozik... Lépj is tovább, és jóval balrább keress annál!
A román meccses eltiltás rám nincs közvetlen hatással, mivel és az igazán szomorú, a korábbi két meccs (az egyik az iszonyat a sz@rrá ázós 0-2, a másik az Egressy féle mindent kihagyós) után, amúgy sem volt már semmi kedvem kimenni, mégpedig miattatok. Bár nem vagyok sem román, sem túlságosan büdös, én nem akkor fogok ugrálni, amikor és ahogy Ti szeretnétek. ugye érted?
Elfogadom, hogy beismered, hogy nincsen ráhatásotok a szektorban történtekre. Elég szomorú amúgy, és kissé fura, de hát ez van. Talán határoljátok le magatokat, jobban érzékelhetően :)
süti beállítások módosítása